SASHIMI często mylone jest z SUSHI. Są to dwa różne dania.
Sashimi (刺身) oznacza dosłownie "przebite mięso" a pochodzenie tego słowa wiązane jest z okresem Muramachi (lata od ok 1336 r. do 1573 r., okres ten rozpoczął się za czasów panowania cesarza Go-Daigo).
Typy sashimi ze względu na pochodzenia lub przygotowywania mięsa
Fugu (河豚) - plastry trującej ruby pufferfish (czasami śmiertelnie) - unikatowa japońska specjalność. Przyrządzenie tej ryby możliwe jest tylko przez szefów, którzy posiadają odpowiednią licencje.
Ikizukuri (活き造り) - żywe sashimi, to kontrowersyjny sposób przyrządzania dania z żywych owoców morza. Często stosuje się ryby, jak również wykorzystuje się ośmiornice, krewetki i homary. Praktyka jest zabroniona w Australii i Niemczech.
Tataki (たたき) - surowy stek z tuńczyka lub wołowiny przypieczony na zewnątrz i pokrojony w plastry, lub drobno posiekana ryba surowa (japońska makrela lub sardynka), przyprawiona posiekaną cebulką, imbirem lub pastą czosnkową.
Basashi (馬刺し) - sashimi z mięsa końskiego, czasami nazywane sakura (桜), jest specjalnością regionalną w pewnych obszarach, takich jak prowincje Shinshu (prefektury Nagano, Gifu i Toyama) oraz Kumamoto.
Shikasashi (鹿刺し) - surowa dziczyzna
Torisashi (鶏刺し) - pierś kurczaka podawane jako sashimi, specjalność regionu Kagoshima w prefekturze Miyazaki
Rebasashi (レバ刺し) - zazwyczaj jest to wątroba cielęca podawana całkowicie na surowo (rzadka jej wersja nazywa się "aburi" (あ ぶ り). Zwykle je się ją zanurzając w słonym oleju sezamowym raczej niż oleju sojowym.
Gyusashi (牛刺し) - surowa lub przypieczona z zewnątrz wołowina
Sposób krojenia sashimi
Hira-zukuri - is the standard rectangular shape cut. Size of a domino and 10 mm (3⁄8 in) thick (hiki-zukuri, wariacja)
Ito-zukuri - dla bardzo cienkich filetów, dł. ~6,5cm, szer. ~1/4cm
Kaku-zukuri - kwadratowe kawałki mięsa po 2 cm z każdej strony
Usu-zukuri - to ekstremalnie cienki, zazwyczaj 5 centymetrowej długości i 2 milimetrowej grubości plaster mięsa ryby
Sogi-zukuri - ten sposób krojenia mięsa używany jest zazwyczaj przy białym mięsie ryb, takich jak sea bream (tai).
Sashimi spróbuj smaków, w których się zakochasz
Zgodnie z definicją „sashimi” to metoda serwowania surowego mięsa pochodzącego z ryb i owoców morza. Tradycja jedzenia sashimi pochodzi z Japonii. Tam serwowane może być także z surowego mięsa - wołowiny lub koniny (określanego jako: basashi). Tajemnica smaku tkwi w świeżości składników i w sposobie podania. Jest to jeden z czołowych japońskich posiłków. Poza sushi jest to jedno z najbardziej popularnych dań, choć nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego jak się nazywa. Wyglądem przypomina płatki sporego kwiatu, ale sashimi mogą być poda dawne także jako pokrojone w kostkę. Istotny jest sposób podania, który kojarzy się z elegancją i wykwintnością. W Kraju Kwitnącej Wiśni rozróżnianych jest kilka rodzajów cięcia sashimi, jednak w Polsce przeciętny klient restauracji kuchni orientalnej nie jest tego świadom. Serwowane mogą być z przyprawami. Spośród klasycznych dodatków wyróżnia się ostry chrzan wasabi, rzodkiew daikon, sos sojowy oraz sos ponzu.
Sashimi z owoców morza lub ryb wybierz z dostawą na sposób, jaki lubisz
Jedną z ciekawostek kuchni japońskiej jest fakt, że większość potraw można spożywać palcami. Jedyny wyjątek stanowi właśnie sashimi, które zjadać można wyłącznie pałeczkami.
Różnice między sushi a sashimi są oczywiste, jednak warto je dla pełnego rozróżnienia przybliżyć. Sashimi podobnie jak i sushi podawane może być jako danie główne. Nie każdy wie, że sushi to potrawa, którą można spożywać o dowolnej porze dnia. Sashimi podaje się bez dodatku ryżu, to jedynie plastry lub kawałki pokrojonej ryby albo owoców morza. Jednymi przyprawami mogą być tutaj: sos sojowy i wasabi. Sushi natomiast podaje się obowiązkowo ze specjalnie przygotowanym ryżem, liśćmi wodorostów i warzywami.
Sashimi i sushi łatwo zamów do domu, albo do biura. Potrawy kuchni japońskiej w różnym wydaniu to opcja na delektowanie się oryginalnym, genialnym smakiem owoców morza. Zamów szybko przez natalerzu.pl, a wybrane jedzenie niebawem trafi na Twój stół. Zapłać wygodnie online lub przy odbiorze.
Wybrane potrawy z sashimi
|