To jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich na świecie (zaraz obok kuchni francuskiej). Pierwsze skojarzenia z kuchnią jak i kulturą Włoch to słońce, radość, miłość i wyśmienity smak. Jest określana również mianem diety śródziemnomorskiej i należy do jednej z najzdrowszych. Charakteryzuje się i jest rozpoznawana dzięki wykorzystywaniu znaczącej ilości koniecznie świeżych, aromatycznych warzyw oraz zielonych przypraw, ryb i owoców morza oraz potraw mącznych (pizza, pasta). Na kompozycję charakterystycznego włoskiego smaku składają się m.in. oregano, bazylia, estragon, rozmaryn, tymianek, a także różne odmiany pieprzu. Z warzyw w kuchni - do podstawowych należą: pomidory, oliwki, czosnek, cebula, karczochy, bakłażan, papryka. Do tego koniecznie sery - parmezan, mozarella, mascarpone, ricotta oraz oliwa z oliwek, szynka parmeńska. Bardzo popularne są potrawy rybne oraz te z zastosowaniem owoców morza. Włochy słyną z ogromnej różnorodności makaronów oraz pizzy.
Opisując zalety kuchni włoskiej nie można pominąć wyśmienitych, rozpalających zmysły deserów. Obok absolutnie obłędnych lodów, tiramisu, pana cotta mało kto potrafi przejść obojętnie. Na koniec napoje – koniecznie aromatyczne, mocne espresso. Mimo pozornie wielu składników, włoska kuchnia śródziemnomorska jest prosta. Jednak różnorodność smaków wynika przede wszystkim z podziału na 20 regionów kulinarnych kraju, w których to potrawy są przyrządzane. Dzięki tym różnicom i lokalnym specjałom kuchnia multiplikuje bogactwo smaków. Każdy kto zechciałby przyrządzać dania włoskie samemu powinien zapamiętać kilka żelaznych zasad, aby wydobyć z potraw ich przepyszny, charakterystyczny rys (tutaj nie przybliżamy przepisów i sposobów na ich przygotowanie). Ten, kto zdecyduje się jednak wybrać włoską restaurację lub pizzerię online może śmiało przyznać, że próbował prawdziwej kuchni włoskiej już po zamówieniu wyśmienitej pizzy (często z dostawą do domu).
Kuchnia włoska posiada wiele różnych składników, które są powszechnie stosowane, począwszy od owoców, warzyw, sosów, mięs, itp na północy Włoch, ryby (takie jak dorsz czy Baccalà), ziemniaki, ryż, kukurydza, wędliny, wieprzowina, i różne rodzaje serów są najczęstsze składniki. Dania z makaronu z wykorzystaniem pomidorów spotkamy we wszystkich regionach Włoch. Włosi lubią składniki świeże, subtelnie przyprawione.
Włoska kuchnia popularność swoją zdobywa przede wszystkim szybkości i prostocie przyrządzania dań i potraw. Jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich, znaną na całym świecie. Włosi czynią z jedzenia sztukę, która polega bardziej na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na niebanalnych technikach przyrządzania.
Pasty (makarony):
Znana na całym świecie pizza, którą zamówić możesz online z dostawą do domu, to jedno z najbardziej znanych dań na całym świecie.
lody, panna cotta, tiramisu, panettone, pandoro, cannolo, granita, zabaglione, spremuta