Charakterystyczna kuchnia polska – poznaj jej najważniejsze cechy.

Smaczne potrawy „jak u mamy” oto cała kuchnia polska. Przekonaj się.

Polskie smaki, polska tradycja kulinarna, polskie specjały, wszystko co znamy i kojarzymy z rodzimą kuchnią na przestrzeni wieków kształtowało się pod wpływem przemian historycznych. To, co obecnie uznajemy za podstawy kuchni polskiej, przywędrowało do nas z innych regionów. Jeśli przyjrzeć się historii kraju naszego pochodzenia, zauważamy że fizyczne granice ulegały znacznym zmianom i zasiedlane były przez różne narodowości, których wpływ, także kulinarnie, przenikał się. Skutek jest taki, że w tradycyjnej polskiej kuchni znajdziemy wpływy wschodnie tatarsko-tureckie, a także rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie czy żydowskie.

Do ciekawych i oryginalnych lokalnych potraw, które dla nas są oczywiste, a turystom wydają się co najmniej dziwne, należą: flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, maślanka, zsiadłe mleko czy kefir.

Natomiast, najpopularniejsze potrawy i składniki kuchni polskiej to np.: pierogi, kopytka, kluski, gołąbki, bigos, kotlet schabowy i mielony, galat mięsny tzw. zimne nóżki, golonka, potrawy z kapusty, z zup będą to: pomidorowa, ogórkowa, rosół, żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, grzybowa, grochówka, chłodnik i wiele innych. Charakterystycznym polskim deserem są faworki oraz różnorodne wypieki: makowiec, sernik, piernik, pączki czy babka i mazurek.

Polska kuchnia jest niezwykle różnorodna, a tradycyjne smaki „jak u mamy” przyciągają amatorów, nawet orientalnej czy egzotycznej kuchni. Pamiętajmy, że polskie jedzenie to dania, które dzieci uwielbiają. U nas znajdziesz porcje odpowiednie dla dzieci, a także bogatą ofertę dań wegetariańskich, kuchni zdrowej i lekkiej oraz inne związane ze specjalną dietą.

Kusi Cię kuchnia polska - zamów przez natalerzu.pl. To świeży, ciepły posiłek i smaczna alternatywa dla diety pudełkowej. Sprawdź, co przygotowaliśmy z polskich dań i zamów z dostawą.

Kuchnia polska jest bogata w smaki - podstawowe potrawy

Pierogi, kasza, kluski, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka, żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, zupa grzybowa, zupa grochowa, chłodnik, potrawy z kapusty i ziemniaków, pieczywo, chleb żytni, pszenny, ciasta, warzywa, owoce, jabłka, gruszki, rozmaite jagody, porzeczki, ser biały, mięsa, wieprzowina, drób i wołowina, ryby morskie i słodkowodne.

Desery w kuchni polskiej

Specyficznym polskim deserem są faworki, popularne są też inne wypieki: babka, makowiec, sernik, pierniki czy pączki.

Inne kuchnie świata