Powiedzenie „Ale Meksyk!” ma w tej kuchni uzasadnienie. W potrafach i szerzej – gastronomii meksykańskiej przenikają się bowiem wpływy kultury starożytnych Indian oraz katolickiej Hiszpanii. Dzięki posmakowaniu tej kuchni możecie wyczuć klimat kraju poprzez zapachy, prawdziwe smaki, w tym intensywne przyprawy, atmosferę, muzykę. Meksyk to bowiem kraj fiesty, zabawy.
Mieszkańcy świętują i obchodzą uroczyście liczne okazje zarówno te państwowe jak i lokalne. Większość z nich odbywa się na wesoło (także te, które u nas obchodzone są w ciszy i zadumie, np. Święto Zmarłych). To święto w Meksyku łączone jest z dużą ilością jedzenia i picia przy grobach.
Najpopularniejsze potrawy:
chilli con carne (i odmiana wegetariańska chilli sin carne), quesadilla, tacos z chorizo, ciasto tres leches, nachos, chipsy z kukurydzianej tortilli.
Nie każdy zna historię flagi Meksyku. Składa się ona z trzech podstawowych kolorów:
zielonego, białego i czerwonego. Flaga po raz pierwszy pojawiła się w tych barwach w roku 1821 tj. w roku uzyskania przez Meksyk niepodległości. Zielony kolor symbolizował wówczas niepodległość, biały - religię katolicką, natomiast barwa czerwona – europejskie i amerykańskie pojednanie.
opiero w listopadzie 1821 roku kolory flagi były prezentowane w docelowym, pionowym układzie. Przed tą datą pasy na fladze były ukośne. Wtedy też pojawiło się godło z orłem na opuncji i zostało ono umieszczone na białym pasie flagi.
Zamów dania kuchni meksykańskiej z dowozem do firmy i domu. To dania w sam raz na lunch, obiad w firmie, spotkanie biznesowe czy kolację w towarzystwie. Zamawiając przez naTalerzu.pl zapłacisz wygodnie online lub przy odbiorze.
Znajdź najlepsze restauracje, sieci restauracyjne, bary i bistro, w których szybko zamówisz dania kuchni meksykańskiej z dostawą na naTalerzu.pl.