Japońska kuchnia to tak naprawdę całokształt egzystencji - styl życia, kultura oraz oczywiście dieta. Ta ostatnia kojarzona jest z najzdrowszym stylem odżywania na świecie. W Polsce ceniona jest za niskokaloryczność i lekkostrawność. Japońska kuchnia związana jest z bogatą tradycją sposobu spożywania pokarmów. Poza walorami zdrowotnymi, to swoisty przewodnik po tym, co w życiu ważne i trwałe. Zapewnia też niebywale ekscytujące doznania smakowe i estetyczne. Bazą diety z Kraju Kwitnącej Wiśnią jest kilka głównych składników, wśród nich są świeże ryby i owoce morza, warzywa w tym marynowany imbir oraz ryż. Wszystkie składniki są zawsze najwyższej jakości i - o ile to możliwe – najlepiej, aby były nieprzetworzone. Mówi się, że kuchnię japońską „smakuje się wzrokiem”. Każda potrawa to swoiste dzieło, oryginalna kompozycja jak w sztuce. Kuchnia japońska od wielu już lat jest bardzo popularna w Polsce i entuzjazm do niej nie maleje. Polacy pokochali smak Japonii, coraz częściej przygotowują potrawy sami uczestnicząc wcześniej w dedykowanych kursach, a restauracje z oryginalną kuchnią japońską stanowią niemały odsetek na rodzimej mapie kulinarnej.
Sushi w tym różne rodzaje, sashimi, ebi furai (krewetki po japońsku), sałatka z wodorostów, tofu, dashi, miso-shiru, mochi, ramen, takoyaki, tempura, teriyaki, tonkatsu.