Zamów jedzenie online w naTalerzu.pl
pierogi

pierogi

Dania z pierogami w obłędnym cieście – zdrowe i dobre

Rodzaje farszu w pierogach i dania z pierogami

Pierogi to jedno z niewielu dań, w których nie używa się liczby pojedynczej. Pieróg bowiem to zupełnie inna potrawa, która rozpowszechniona jest w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Warto rozróżniać te dania, by nie pomylić się podczas zamawiania. O ile pieróg to pieczony placek, który występuje w dwóch wariantach – słodkim i słonym, to pierogi to faszerowane kawałki ciasta. W zależności od kuchni w której powstają różnią się wielkością, rodzajem ciasta, sposobem przygotowania i oczywiście smakiem. Jednak ich cechą wspólną jest farsz który otoczony jest ‘kołderką’ ciasta.

Dawniej pierogi przygotowywano na szczególne okazje, głównie święta. Miały one wtedy kształt i farsz dedykowany pod konkretne wydarzenie. Na szczęście obecnie pierogi nie są już potrawą serwowaną na wyjątkowe okazje, choć potrawą pozostają szczególną.

Warto wiedzieć, że pierogi pochodzą z Chin, a popularne są nie tylko w Polsce. Stąd można je znaleźć w kuchni japońskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, słowackiej, włoskiej, rosyjskiej i wielu innych. W każdej z nich są one podawane na inny sposób, z różnymi dodatkami i serwujący je mistrzowie kuchni uważają, że ich sposób jest wyjątkowy i najlepszy.

Egzotyczne dania z pierogami to dla nas np. chińskie wonton, włoskie ravioli, dla innych będą to uszka, ruskie, czy pierogi z serem. W zależności od miejsca, w którym się znajdziemy możemy zostać poczęstowani lokalnymi specjałami, wśród których – wielce prawdopodobne – znajdą się również pierogi.

Dzieci przepadają za pierogami i w natalerzu.pl znajdziesz wybór pierogów z owocami, ze śmietaną i smacznymi dodatkami. Idealne dla dzieci. Spróbuj pierogów w dostawie w Warszawie i wybranym mieście w Polsce.

Zamów dania z pierogami gdziekolwiek jesteś, także w Warszawie, wybierz pieroregie, pierogarnie, restauracje i bary oferujące pyszne dania z dostawą do pracz lub do domu.

Wybrane potrawy z pierogi

Inne składniki jakie znajdzizesz w potrawach w naTalerzu.pl


ananas

awokado

bakłażan

banan

bekon

bławatek

boczniaki

california

cebula

cukinia

cytryna

czosnek

desery

dip wasabi

dla dzieci

dorada

dymka

fasola marynowana czarna

futomaki

goma

grill

groszek cukrowy

grzyby black fungus

grzyby mun

grzyby shiitake

grzyby shimeji

grzyby słomiane

gunkan

halibut

hosomaki

imbir

imbir marynowany

jaja kurze

jaja przepiórki

kaczka

kalmar

kapusta

kapusta pekińska

karczochy

kawior jeżowca

kawior łososia

kawior tobiko

kiełki buraka

kiełki fasoli mung

kiełki lucerny

kiełki słonecznika

kiwi

kolendra

koper

korzeń lotosu

krewetka

kurczak

liczi

limonka

łosoś

majonez

makaron ramen

makaron ryżowy

makaron sojowy

makaron spaghetti

makaron udon

makaron z manioku

makrela

małże

mango

marchew

melon

miecznik

mięta

migdały prażone

mus cytrynowy

mus malinowy

mus mango

musztarda Karashi

narutomaki

nigiri

nori

nutella

ogórek

olej sezamowy

olejek chilli

oliwki

orzeszki pinii

ośmiornica

ośmiorniczki

papier sojowy pomarańczowy

papier sojowy różowy

papier sojowy zielony

papier sojowy żółty

papryka

papryka chilli

papryka jalapeño

pestki dyni prażone

pestki słonecznika

pędy bambusa

pieczarki

pierogi

pikantne

pomarańcza

pomidor

por

przegrzebek

red king crab

roszponka

rukola

ryba maślana

ryż biały

rzodkiew Daikon

sałata

sałatka

sandacz

sardela

sashimi

ser kozi

ser mozzarella

ser parmezan

ser twaróg

serek philadelphia

seriola

sezam biały

sezam czarny

sezam wasabi

shichimi tōgarashi

soft-shell crab

soja

sos BBQ

sos czekoladowy

sos imbirowy

sos kabayaki

sos majonezowy

sos mango

sos ostrygowy

sos Sakura

sos sojowy

sos sriracha

sos śliwkowy

sos teriyaki

sos vinegar

sos Yuzu

surimi

szczypior

szparagi

szpinak

tamago

temaki

tempura

tofu

tuńczyk

tykwa

wakame

wasabi

wege

węgorz

wieprzowina

wołowina

ziemniaki

zupa

żurawina