Soki z cytryny, skórki i skórki są stosowane w szerokiej gamie produktów spożywczych i napojów
Sok z cytryny jest używany do produkcji lemoniady, napojów bezalkoholowych i koktajli. Jest stosowany w marynatach ryb, gdzie jego kwas neutralizuje aminę w rybach, przekształcając je w nielotne sole amoniowe, gdzie kwas częściowo hydrolizuje twarde włókna kolagenowe, powodując kruszenie mięsa, a niskie pH powoduje denitryfikację białek, powodując wysychanie po ugotowaniu. Sok z cytryny bywa używany jako dodatek do naleśników.
Sok z cytryny jest również stosowany jako środek konserwujący krótkoterminowy w przypadku niektórych produktów, które mają tendencję do utleniania i brązowania po plasterkach (enzymatyczne brązowienie), takie jak jabłka, banany i awokado.
Soki z cytryny i skórki używane są do produkcji marmolady, cytryny i cytrynowego likieru. Plasterki cytryny i skórki cytryny są używane jako dodatki do żywności i napojów. Tarta skórka cytryny i innych owoców cytrusowych, służy do dodawania aromatu do wypieków, puddingów, ryżu i innych potraw.
Liście cytryny są używane do produkcji herbaty i do przygotowywania gotowanych mięs i owoców morza.
Wybrane potrawy z cytryna
|